Szállnak a pávák a Szent László Napok nyitógáláján

Szállnak a pávák címmel a Magyar Állami Népi Együttes és a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny döntősei lépnek színpadra az idén június 19–25. között zajló Szent László Napok június 19-én, 19 órától a nagyváradi Szigligeti Színházban megtartott nyitógáláján.

A Hagyományok Háza által szervezett előadás szellemiségében és tematikájában kapcsolódik mind a magyarországi Kodály-évhez, mind Szent László királyunk ünnepéhez. Jellemzően olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai és táncai közül választották ki a repertoárt, ahol Kodály Zoltán gyűjtött, és műveihez inspirációt nyert, így a Székelyföldet, Bukovinát vagy éppen a Palócföldet is megidézik az előadás során.

A műsorban láthatóak lesznek bukovinai, magyarbődi, csíki, vajdaszentiványi, kalotaszegi, szilágysági, illetve mezőségi táncok is.

Fellép a Magyar Állami Népi Együttes, Kubinyi Júlia énekes, a Haraszti ikrek, a Mérai Cifra Táncegyüttes, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes, Busai Bori és Makula Zoltán, Ürmös Sándor és ifj. Ürmös Sándor, Gál Tibor, valamint szilágyszéri, szilágysámsoni, krasznai és szilágycsehi hagyományőrzők.

Az eseményre a belépés ingyenes, de mivel a színház befogadóképessége korlátozott, a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes meghívóigényléshez kötött. A meghívókat a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület székhelyén, a Kálvin János utca 1. szám alatt lehet igényelni keddtől, június 6-ától.