Kulturális „bemelegítővel” rajtol el az 5. Szent László Napok

Az idén június 19–25. között zajló Szent László Napok „bemelegítő” eseményeiről számolt be május 15-ei, hétfői sajtótájékoztatóján Zatykó Gyula, a kulturális fesztivál főszervezője, valamint vendége, Nemes István, a Posticum kulturális központ programigazgatója. Mint kiderült, rangos kulturális eseményekkel hangolnak már a június 18-ai nulladik naptól a Szent László Napok csúcsra járatására, az igazi fesztiválhangulat ugyanis idén is az utolsó hétvégén június 23–25. között lesz a nagyváradi várban.

 

Elhangzott, június 18-án már lesz egy úgynevezett nulladik nap, amikor megszervezik az immár hagyományossá vált, Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül elnevezésű kerékpártúrát.

Aznap este pedig megnyitják Kósa Klára keramikusművész Lelkünk virágai című kiállítását a nagyváradi várban. A tárlat a vallások tisztelgése a reformáció 500. évfordulóján.

 

A június 19-ei, hétfői nap lesz a kulturális fesztivál igazi nyitánya, koszorúzással, ünnepi gálával, amiről a szervezők egy későbbi sajtótájékoztatón terveznek beszámolni, Zatykó Gyula viszont annyit elöljáróban elárult, hogy a Fölszállott a páva tehetségkutató döntőseit is láthatjuk majd a Szigligeti Színház színpadán. Június 20-án, kedden a Partiumi Keresztény Egyetemmel közösen tető alá hozott tárlatokat nyitják meg – erre szintén a későbbiekben térnek vissza.

 

Aznap este mutatják be premierként Váradon az Álom havát Bicskei Zsolt rendező legújabb filmjét június 20-án, kedden 19 órától lehet majd megtekinteni a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, jelen lesz a rendező is. A 2016-ban bemutatott, 50  perces film alaptörténete, hogy a török dúlásban kiürült Bácska pusztaságán bujdosók érkeznek a romjaiban is monumentális Aracsi Pusztatemplom falai közé.

SZLN_2017_sajtokozlemeny_majus15_1

Szerda este az operett szerelmeseit várják nagy szeretettel, ezúttal is a Kolozsvári Magyar Opera művészeiből alakult együttes szórakoztatja a nagyérdeműt, de nem a tavalyi fellépő tér vissza, hanem az Operett Group Projekt lép a váradi vár kőszínpadára, magukkal hozva a műfaj nagy slágereit.

 

Az előző évektől eltérően viszont már június 22-én, csütörtökön állni fog a nagyszínpad a várudvarban, Szent László legendák dzsesszre hangszerelve címmel pedig a műfaj neves előadói lépnek színpadra, és adóznak magyar és román nyelven városalapító lovagkirályunk emlékének. Az előadás premier, ezek a dalok még soha sehol nem csendültük így fel.

Az esemény kapcsán Nemes István, a Posticum kulturális központ programigazgatója elmondta, az egész várost meg szeretnék szólítani, hogy mindenki magáénak érezze Szent Lászlót.

A műsor első felében rendkívül népszerű Harry Tavitian lép színpadra, ő műsorában Bartók Béla román táncait dolgozza fel dzsessz ütemekben, és középkori örmény dalokkal is elkápráztatja majd nagyváraid közönségét.

Az előadás második része szól majd tulajdonképpen Szent Lászlóról, ekkor a Balázs Elemér Group zenészei két ismert és elismert énekessel, Andrejszkij Judittal és Mizsei Zoltánnal kalauzolnak el városalapítónk korába: gregorián énekek és Szent László alakját megjelenítő régi magyar egyházi népénekek hangzanak majd el dzsesszre hangszerelve.

Két dal között pedig két színész olvas fel részleteket odaillő Szent László legendákból, román és magyar nyelven egyaránt.

 

Az 5. Szent László Napokkal kapcsolatos további információkat találnak a www.szentlaszlonapok.ro oldalon, illetve Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/SzentLaszloNapok2017 ).

 

Fotók: Boros Csilla