Innováció, oktatás és egy kis vártájfutás

Az idén június 19–25. között lezajlott, immár ötödik Szent László Napokra kilátogatók megismerkedhettek az Ady Endre Gimnázium azon diákjaival is, akik megépítették azt a robotot, amellyel megnyerték a World Robot Olympiad verseny magyarországi szakaszát, ezzel együtt pedig a jogosultságot arra, hogy részt vegyen az Újdelhiben megrendezett döntőben, onnan pedig a 82 csapat közül a tisztes 10. helyezéssel tértek haza.

 

DLF_1319_SZLN2017_24_-Innováció-az-oktatásban_DobreLehel_k

A sikeres diákokat előbb a Nagyváradról elszármazottak találkozóján láthattuk, majd egy későbbi panel keretében is bemutatkoztak. A bemutató után dr. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok magyarországi biztosa tartotta meg rövid előadását az innováció szükségszerűségéről. Elmondása szerint nem szükséges finnek lennünk ahhoz, hogy feltegyük azt a kérdést, amelyet az oktatásban eddig soha nem tettek fel: „miért tanítunk?”. A „mit tanítunk” kérdés már többször megválaszolásra talált Romániában, ám nem mutatott jelentős változásokat. Aáry szerint az Ady-SOKK, azon fiatalok közé tartoznak, akik feltették maguknak a gyerekkorban annyiszor kimondott kérdést, és kíváncsian várták rá a választ, ezer órán át dolgozva és kijavítva kis robotuk minden részét. Ez a kérdés jelentheti a romániai oktatási innováció fejlődését.

IMG_9645_SZLN_2017_24_dijatado_MolnarF

A jövő nemzedékéhez szólt a Kárpátmedencei Szent László-vetélkedő is, amelynek döntőjét a Szent László napok keretében, Nagyváradon szervezték meg pénteken, az ünnepélyes díjazást pedig szombaton tartották meg a vár Fejedelmi udvarában. A díjátadón részt vett Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Okos Márton, a Szent László Emlékév Bizottságának tagja, Czibolya Gábor, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársa, valamint házigazdaként Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. Kovách Antal főszervező elmondása szerint a Tiszta szívvel, erös kézzel elnevezésű vetélkedőn összesen kilencven iskola nyolcvan csapata vett részt, a döntősök nyolc elődöntőből érkeztek a váradi döntőbe. Tőkés László felszólalásának középpontjában az összetartozás gondolata állt, míg Lomnici Zoltán Szent László királyunk alakja köré építette beszédét, hangsúlyozva, hogy milyen sokat köszönhetünk szent királyunknak.

Többnyire a tizenévesek körében volt ugyanakkor népszerű az Ady Endre Gimnázium Sportklubja által szervezett Vártájfutás is, de más generációk is szép számban csatlakoztak.