Egy kis Afrika Nagyváradon

Afrika, Balatoni nyár, Siker, pénz, csillogás, Bábu vagy, Bál az Operában – ki ne kezdene el dúdolni e dalok címét hallva. És nem csak a Youtube-on vagy iTunes-on hallgathatjuk idén végtelenítve, hanem a KFT együttessel is együtt énekelhetjük ezeket a dalokat, ugyanis a 2017. június 19–25. között zajló Szent László Napok fellépőjeként köszönthetjük a máig nagy népszerűségnek örvendő zenekart. De bizonyára elhangzik majd az Elizabet is, mint ahogy más női nevek köré írt dalok is felcsendülhetnek, hiszen az együttes tagjai írtak dalt Andrea, Eszter, Irén, Rózsa, Rózsák Valériának vagy Teca címmel is.
A KFT története egyébként még az 1980-as évek legelejére nyúlik vissza, amikor Bornai Tibor zongorán, Laár András gitáron és Márton András dobokon a Fonográf kiegészítő muzsikusaiként együtt turnéztak az NDK-ban Koncz Zsuzsával, Bródy Jánossal, Tolcsvay Lászlóval és Móricz Mihállyal. Októberben az esernyőkészítőként is tevékeny II. Lengyelfi Miklós basszusgitárossal megalakult a KFT zenekar, és a legendás Józsefvárosi Pinceklubban kezdtek próbálni, majd koncertezni.
Hogy miért pont a KFT névre esett a választásuk? A hetvenes évek végén a korlátolt felelősségű társaságok még csak a gazdasági szakkönyvek szerint léteztek. Laár ebben az időszakban egy Kulhanek Cirkusz nevű formációban lépett fel baráti társaságok előtt, és az egyik, ebben játszó tag találta ki, hogy akár KFT-nek is nevezhetnének egy zenekart. Mivel velük Laár nem tudott zenekart alakítani, elkérte a nevet, és ezt javasolta zenésztársainak, mondván, „a világ dolgaiért csak korlátozottan tudunk felelősséget vállalni”.
Mi azonban egy dologért felelősséget vállaluk: 2017. június 24-én, a Szent László Napok keretében a nagyváradi várban koncertezik a KFT együttes.